Vad är rumskorrigering?

Vad är rumskorrigering?

Vad är egentligen rumskorrigering och ljudkalibrering — och hur används det när man har bio hemma? Vi går igenom allt du behöver veta om automatisk rumskorrigering.

Våra artiklar innehåller ibland reklamlänkar.

Att kalibrera sitt ljudsystem är det många som glömmer bort, men faktum är att det idag är vanligare än någonsin att både förstärkare och hembioreceivers levereras med någon form av ljudkalibrering eller digital rumskorrigering, som är ett sätt att råda bot på rummets negativa inverkan på ljudet från dina högtalare.

Varför ljudkalibrering?

Låt oss börja från början — varför ska man använda ljudkalibrering? Grundidén är att ett rum alltid påverkar ljudet som kommer från dina högtalare; det studsar, det förvrängs och rummet ger även en "egen klang" av ljudet, som gör att det kanske blir för mycket bas eller för dov diskant. Genom att kalibrera ljudet genom en så kallad rumskalibrering förbättras ljudet så mycket det går för just ditt specifika rum.

Med modern digital rumskorrigering blir detta en enkel åtgärd som du är klar med på en kvart när du förstått hur man gör. En otroligt bra investering för att göra dina högtalare ännu bättre, oavsett om det är din subwoofer, din centerhögtalare eller dina fronthögtalare.


Hur fungerar ljudkalibrering?

För att genomföra en ljudkalibrering behövs två saker:

  1. en förstärkare med stöd för kalibrering
  2. en mikrofon att mäta ljudet i rummet med

Många hemmabioförstärkare eller receivers har idag rumskalibrering, och då medföljer också mikrofonen du behöver för att mäta ljudet. Du placerar då ut mikrofonen på den plats i rummet som är din primära lyssningsplats, exempelvis den bästa platsen i soffan, och sedan låter du förstärkaren skicka ut olika toner som mäts med hjälp av mikrofonen.

Eftersom förstärkaren vet hur tonen ska låta — och kan mäta hur den låter i just ditt rum — kan den snabbt analysera och komma tillrätta med vilka justeringar som behöver göras för att tonen ska låta korrekt även i ditt rum.


Olika tekniker för rumskalibrering

Det finns flera olika produkter för digital rumskalibrering i förstärkare idag. De vanligaste är dessa:

1. Audyssey MultEQ

Audyssey MultEQ är den grundläggande rumskalibreringen som ingår i de flesta hembioreceivers och förstärkare, främst från exempelvis Denon och Marantz. Audyssey utvecklas av det amerikanska företaget Audyssey Laboratories Inc och har funnits sedan 2002.

2. Audyssey MultEQ XT32

Audyssey MultEQ XT32 är en förfinad variant av Audyssey där man har en betydligt högre upplösning på kalibreringen — 10 000 kontrollpunkter — tillsammans med fler mätpunkter — du kan mäta upp 8 st olika platser i rummet — vilket gör att resultatet blir mycket bättre. Framför allt basregistret gynnas markant av detta jämfört med den vanliga Audyssey-varianten.

Kalibreringen Audyssey MultEQ XT32 finns tillgänglig i de lite dyrare hembioförstärkarna från Marantz och Denon, två företag som delar samma moderbolag och som därmed kan erbjuda samma funktionalitet i respektive prissegment.

3. ARC Genesis

Rumskalibreringen ARC är en testvinnande kalibrering som återfinns i receiveres från den amerikanska tillverkaren Anthem, vars produkter prismässigt ligger i premiumsegmentet — ganska dyra, men väldigt välpresterande och välljudande.

4. Dirac Live

Dirac Live är det absolut bästa systemet för digital rumskorrigering och även ett av de dyraste; här får du gå upp en bit i prisklass — exempelvis NAD har några hembioförstärkare med systemet. Trots de goda resultaten är det många som drar sig för att använda Dirac Live då det är krångligare än övriga system och dessutom behöver en inkopplad dator för att genomföra kalibreringen.


Vilken rumskorrigering är bäst?

De bästa produkterna för digital rumskorrigering är:

  1. Dirac Live
  2. ARC Genesis
  3. Audyssey MultEQ XT32
  4. Audyssey MultEQ

Med det sagt tycker vi definitivt att Audyssey MultEQ XT32 är vinnaren sett till pris/prestanda då det är en väldigt bra rumskorrigering som du får i receivers från ca 14 000 kr och uppåt.

Om vi väger in priset blir rangordningen följande:

  1. Audyssey MultEQ XT32
  2. Arc Genesis
  3. Dirac Live
  4. Audyssey MultEQ

Småsyskonet Audyssey MultEQ är inte speciellt bra på att korrigera bas, men är en bra grundläggande rumskorrigering om du köper en lite billigare hembioreceiver.


Frågor om rumskalibrering

Vi har fått in lite olika frågor från våra läsare — här nedan samlar vi dem.

1. Måste man ha rumskalibrering?

Nej, du måste absolut inte ha rumskalibrering — men om du försöker bestämma dig om du ska köpa förstärkare X eller förstärkare Y, och den förstnämnda har kalibrering men är lite dyrare, då tycker jag det är ett givet val att köpa den med kalibrering. Det är en stor förlust att vara utan den om du har valet att få kalibrering när du köper en förstärkare eller hembioreceiver.

2. Vad heter rumskalibrering på engelska?

När man pratar om rumskalibrering eller ljudkalibrering av det här slaget på engelska är det Digital Room Correction man pratar om, förkortat DRC.