Vi reder ut frågor och svar rörande subwoofers och hjälper dig få bästa möjliga resultat hemma.
Våra artiklar innehåller ibland reklamlänkar.
En subwoofer kan verkligen hjälpa till med att lyfta ljudkvaliteten hemma, men hur — och vad är egentligen en subwoofer? Här går vi igenom allt du behöver veta om subwoofers.
Artikelns innehåll
Detta är en subwoofer
Ordet subwoofer betyder bashögtalare på svenska och innebär alltså att högtalaren är en renodlad bashögtalare; den spelar bara upp basfrekvenser när du lyssnar på musik, ser på film eller spelar spel.
1. Dedikerad bashögtalare
Det som gör en subwoofer så bra och att den gör så pass stor skillnad i anläggningen är det faktum att dina andra högtalare slipper jobba för att få "tryck" i musiken — med en dedikerad bashögtalare som en subwoofer är kan de istället fokusera på de viktigare frekvensområdena och låta bashögtalaren göra grovjobbet.
2. Basfrekvenser
Basfrekvenserna som en subwoofer spelar upp är vanligtvis i frekvensomfånget 20 - 200 Hz, även om bashögtalare även kan gå högre än 200 Hz. Oftast kan dina vanliga högtalare i anläggningen spela musik ner till 50-60 Hz helt utan problem och därför behövs det sällan bashögtalare som spelar över exempelvis 80 eller 100 Hz.
3. Storlek på bashögtalaren
Det finns många olika storlekar på bashögtalare, och storleken syftar i det här fallet på diametern på baselementet. De minsta är baselementen är 8 tum, och det finns så stora som upp till 16 tum i subwoofers för hemmabruk. Fördelen med
4. Inbyggd förstärkare
För att kunna spela upp basfrekvenserna utan att belasta din vanliga förstärkare har alla subwoofers en inbyggd förstärkare, så att den får så bra kontroll över baselementet som möjligt. Detta innebär alltså att en subwoofer drar ström och även behöver kopplas in med en strömsladd.
5. Basport på subwoofer
Det finns subwoofers med eller utan basport, som ger dig olika typer av basljud. Basporten är ett hål in i subwooferns kabinett som låter luft pumpas ut ur subwoofern. Detta kan resultera i att basljudet blir högre och mer omslutande, men tyvärr kan basporten även leda till att subwooferns ljud blir överväldigande och att det tar över i rummet.
Alternativet till basport är en sluten subwoofer, som alltså inte har något hål i kabinettet. Här är fördelen det omvända; du får mer kontroll över basfrekvenserna i rummet, med nackdelen att du riskerar att inte få lika kraftfull bas i ditt lyssningsrum.
Min personliga preferens är en sluten subwoofer där jag själv kan kalibrera den och placera den så att den fungerar som bäst i mitt eget rum, men det är en smaksak — det finns väldigt många som gillar att ha en subwoofer med basport istället.
6. Anslutningar
Du kopplar in ljudet till din subwoofer med en vanlig RCA-kabel från LFE-utgången på din hembioförstärkare. Vissa subwoofers har även ingångar för vanliga högtalarkablar, vilket innebär att de själva avgör vilka frekvenser som spelas upp utifrån den vanliga högtalarkabeln (som dina vanliga högtalare också matas med).
Detta är en smaksak och oftast är det de dyrare bashögtalarna som har vanliga högtalaringångar också. Jag själv använder inte detta utan nyttjar istället en hembioförstärkare som skickar ut en separat LFE-signal till min subwoofer.
Vanliga frågor
Att köpa en subwoofer innebär många frågor, och det är förståeligt — det är en teknisk produkt som dessutom erbjuder många olika konfigurationer och varianter. Här samlar vi vanliga frågor om subwoofers.
Kan man ha flera subwoofers?
Ja, du kan absolut ha flera subwoofers i ditt hem. Om ditt lyssningsrum är för stort för en enstaka subwoofer kan du med fördel koppla in ytterligare en. Denna kan exempelvis kopplas ihop med en Y-kabel som delar RCA-kabelns signal i två RCA-kablar, eller så kan du köpa en hembioförstärkare med stöd för dubbla LFE-utgångar.
Vad är LFE?
Hembioförstärkare har möjligheten att skicka ut en LFE-signal till en eller flera subwoofers, men vad betyder egentligen LFE och vad är det?
Förkortningen LFE står för Low Frequency Effects och syftar på de ljudeffekter som är intensiva i det lågfrekventa registret — oftast i filmer och TV-spel. Om det finns en LFE-utgång på din hembioförstärkare är det alltså dit du ska koppla din subwoofer.
I filmer används LFE-kanalen för att skicka basljud under exempelvis explosioner, bilkrascher eller när flygande helikoptrar och flygplan närmar sig. Det är helt enkelt en kanal där man kan skapa dedikerat "muller" som inte stör de vanliga högtalarna.
Hur placerar man en subwoofer bäst?
En av de viktigaste aspekterna för hur bra din subwoofer låter i ditt hem är dess placering, så det är en mycket relevant fråga. Vi människor hör faktiskt inte varifrån basfrekvenser kommer, så en subwoofer kan till och med placeras bakom soffan utan att det är något du tänker på i praktiken.
Så till att hitta den bästa placeringen för din subwoofer; här gäller det att testa några olika alternativ för att se vad som passar bäst i just ditt lyssningsrum, oavsett om det är i vardagsrummet eller i ett biorum.
-
Hörnplacering: Det första många börjar med är att ställa subwoofern i ett av hörnen i rummet. Detta kan fungera i en del rum men är inte en bra idé för de allra flesta; när en bashögtalare står i ett hörn förstärks nämligen basfrekvenserna och det kan bli "stående vågor" i rummet, där det bara hörs ett dån av bas. Det är inte den typen av bas du vill ha, men i vissa rum fungerar det att ha subwoofern i ett hörn.
-
Långvägg: Oftast är en placering av din subwoofer längs med en långvägg i lyssningsrummet det bästa alternativet. Här kan du laborera med placering för att basen ska bli så pass bra som möjligt från lyssningspositionen (vanligtvis mittenplatsen i soffan) men ganska snart hittar du nog en bra placering för din subwoofer.
- Omvänd lyssning: Ett bra tips för att hitta en bra placering för subwoofern är att placera den på lyssningspositionen — ja, alltså i soffan eller fåtöljen där du sitter och tittar på film eller spelar — och sedan vandra runt längs med väggarna i rummet. På den plats i rummet där basen låter som bäst kan du istället placera din subwoofer; då kommer du få samma ljud vid din lyssningsposition. Konstigt va?
Det finns hembioförstärkare som erbjuder automatisk rumskorrigering som även kan korrigera subwoofers. Om du vill ha ett riktigt tight ljud med en subwoofer är det verkligen något vi rekommenderar. En populär variant är Audyssey MultEQ XT32, som korrigerar alla högtalare i rummet — även subwoofers.
Lång kabel till subwoofern?
En fråga som ofta dyker upp är hur man drar en lång kabel till sin subwoofer utan att få störningar i ljudet som brum eller brus. Detta är en fullt berättigad fråga och ett problem som många upplever med sin subwoofer; att det kanske kommer ett lågt brummande ljud som bara hörs när man inte spelar musik.
Oftast beror det brummande ljudet på att RCA-kabeln som är kopplad till din subwoofer inte är skärmad, och därmed störs den av exempelvis strömkablar och annat som kan ligga i närheten. Risken för att detta ska inträffa ökar så klart när du har en lång kabel till din subwoofer, men det går att lösa problemet!
För att komma runt detta har du två alternativ:
-
Bättre kabel: Köp en skärmad RCA-kabel för att koppla in din subwoofer. Detta kan tyvärr vara ganska dyrt då skärmade kablar gärna sticker iväg i pris, men det kan vara en bra investering om du har problem med en brummande subwoofer.
- Trådlös överföring: Köp en enhet för trådlös ljudöverföring så att du skickar signalen från din hembioförstärkare trådlöst istället för via kabel. Det här är metoden jag själv använder hemma och det fungerar långt över förväntan — helt perfekt, faktiskt.
Den trådlösa överföringen möjliggör även placeringar av subwoofern på andra sidan rummet och på platser där du kanske inte hade velat dra en lång kabel i annat fall. Med trådlös ljudöverföring slipper du som sagt det.
Kan man ha subwoofer till datorn?
Självklart kan du ha en subwoofer till din dator, och ibland ingår det även en subwoofer till högtalarpaket som du köper färdiga till din dator. De högtalarpaket där det ingår en subwoofer kallas för 2.1-system, där 2:an står för att du får två vanliga högtalare och ".1" för att det även ingår en subwoofer.
Vad är 5.1 och 7.1?
Det som menas när man skriver 5.1 eller 7.1 om surroundsystem är antalet högtalare som ingår i systemet. I ett 5.1-system är det exempelvis fem vanliga högtalare — två fronthögtalare, två bakhögtalare och en centerhögtalare — tillsammans med en subwoofer (.1).
Ett surroundsystem som betecknas 7.1 har utöver de fem vanliga högtalarna även sidohögtalare längs med väggarna på bredden, och en subwoofer (.1). Skulle systemet ha två subwoofers skulle det istället betecknas 7.2.
Varför är en subwoofer bra att ha?
En subwoofer avlastar dina vanliga högtalare och gör att du får tillräckligt med bas utan att de behöver slita. En subwoofer är dessutom större än vanliga högtalare och kan därför återge lägre frekvenser mycket lättare. Utöver det har en subwoofer även en egen förstärkare som ser till att den alltid har kraft nog att spela upp basfrekvenserna tillräckligt högt.
Vad är crossover?
En crossover är den frekvens där subwoofern tar över och de andra högtalarna slipper jobba. Denna crossover sätts oftast vid 80 eller 100 Hz eftersom det är i det frekvensområdet som vanliga högtalare börjar få det jobbigare att arbeta. En subwoofer kan ha en crossover som är högre än 100 Hz också, och det handlar egentligen om dina egna förutsättningar — vilka högtalare som subwoofern arbetar tillsammans med och deras specifikationer.
På de flesta subwoofers kan du själv ställa in vilken crossoverfrekvens du önskar, vilket innebär att du själv kan laborera med inställningarna och komma fram till vad som låter bäst hemma hos dig.